Ce artiști din România au cântat și cântă în limba franceză ?
Poate e greu de crezut, dar DA: există artiști români care au cântat și cântă în limba franceză. Și nu, nu fac referire la artiști vechi de pe vremea bunicilor, ci fac referire la ai noștri de azi, tipici generației Z. Iată o listă cu aceștia, asta ca să te convingi că franceza devine o limbă din ce în ce mai influențabilă în rândul nostru 👇:
1. Irina Rimes

Sursă foto: Instagram (@irinarimes)
🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯 What, ce ? Ce ? Cum ? Nu-ți vine să crezi ? Ți-a explodat capul (BRUH !)
- Alo !
- 112, ce urgență aveți ?
- Păi cum să vă explic. Mi-e rău !
- Din ce cauză vă este rău ?
- Păi am aflat că Irina Rimes cântă în franceză ! ☠️
Da, Irina Rimes cântă (și a și cântat) în franceză. Ce melodii a compus ? Păi hai să vedem: prima dată a cântat în franceză în 2016-2017, când a cântat melodia Visele, care a făcut-o și cunoscută pe când avea 25 de ani (varianta în franceză o găsești sub numele de Vivons Les, pe YouTube).
În 2022 a atins apogeul cunoașterii prin înregistrarea mai multor single-uri în franceză precum Dis-moi, Maman (RO: Spune-mi, mamă), Changer (RO: Schimba), Laisse tomber les filles (RO: Uită de fete) sau L'hiver avec toi (RO: Iarna cu tine). Laisse tomber les filles este cea mai cunoscută melodie a ei, cu peste un milion de vizualizări.
2. Theo Rose

Sursă foto: Instagram (@theorose.official)
Ah, maman ! Ma vie, ma lumière (RO: Viața mea, lumina mea !) ❤️❤️ ce-ar fi lumea fără Theo Rose ? Vă zic eu: viață în gri și folclor mort.
Lăsând gluma la o parte, Theo Rose e una din artistele mele preferate. Și surpriză: și ea a cântat în limba franceză ! Dar ce melodie a cântat, te întrebi ? Nu te gândi că ar fi compus ea o melodie. Ba din contră, a făcut cover-ul unei melodii românești în limba franceză.
Mai pe scurt, a făcut cover-ul melodiei cântate de Maria Tănase, intitulat Mă dusei să trec la Olt. Cover-ul lui Theo se numește Je suis parti pour passer l'Olt. A făcut acest lucru din partea unei provocări unde a promovat și vinul Domeniile Sâmburești. O voi cita:
Domeniile Sâmburești mi-au fost alături la Pe Vechi. Și acum, cumva, am dus o parte din Pe Vechi în vie, acolo unde începe povestea vinului lor. Mi s-a părut firesc ca întâlnirea asta dintre noi să se întoarcă la rădăcini. Să punem muzică peste pământul care dă gust, peste tradiție, peste liniștea aia care nu cere nimic, dar oferă mult. Am creat un fel de legătură firească între ce e viu în vin și ce e viu în muzică. Am acceptat provocarea de a cânta "Mă dusei să trec la Olt" în franceză și de a-mi încerca norocul cu grașarea. M-am descurcat cum am știut – cu inima.
Sursă: Youtube/Theo Rose
3. Lidia Isac

Sursă foto: Instagram (@lidiaisac)
Reprezentanta Republicii Moldova la Eurovision în 2016 cu piesa Falling Stars, Lidia Isac este un fenomen al industriei muzicale moldovenești (ea fiind din Republica Moldova 🇲🇩). Ca să nu mai spunem de faptul că ea a fost și participanta concursului The Voice: la plus belle voix (echivalentul emisiunii Vocea României în Franța).
Ea a înregistrat varianta franceză a melodiei Falling Stars, și anume Pluie d'étoiles. În schimb, ea a reușit să facă, mai mult, cover-uri ale melodiilor franțuzești sub un concert ținut la Chișinău în urmă cu 3 ani. Pe YouTube găsești concertul intitulat Chante la France (Cântă Franța).
4. Minelli

Sursă foto: Instagram (@minellimusic)
Minelli a început să fie cunoscută după anul 2020. Ce este de reținut este că melodiile ei precum Rampampam sau MMM au atins recorduri de vizualizări și streaming-uri pe Spotify în 2022. De reținut este că și ea a scos o melodie în franceză, dar de data asta una bilingvă. Este vorba despre melodia Rampampam, unde a cântat doar refrenul în limba franceză.
5. Alina Eremia

Sursă foto: Instagram (@alinaeremia)
Fostă membră a grupului LaLaBand care a făcut furori în țară în urmă cu 12 ani, Alina Eremia a cunoscut un succes mai degrabă încă de când era mică. În 2005 a reprezentat țara noastră la concursul Eurovision Junior ce a avut loc în Hasselt, Belgia 🇧🇪. Avea doar 11 ani când a fost în concurs cu piesa Țurai. La vârsta de 17 ani a dublat vocea lui Belle din filmul Disney Frumoasa și Bestia (am vorbit despre acest lucru într-un video, pe contul meu de Instagram) atât în comunicare, cât și în cântece.
Influența francofonă din cele 2 experiențe ale ei au determinat-o să lanseze melodia Rendez-vous (RO: Întâlnire) în 2023. Melodia, ca și cea a lui Minelli, e parțială în franceză și restul în română.
Concluzia e următoarea: oricât am încerca să spunem oamenilor că franceza nu mai e așa de importantă, realitatea ne arată fix opusul. Poți nega 24/24 faptul că franceza nu o cântă nimeni, dar când vezi artiști români care promovează limba franceză prin cântecele lor, trebuie să-ți dea de gândit un lucru și să te întrebi asta: bă, sigur nu am fost io un prost / o proastă să gândesc așa despre subiectul ăsta ?. Măcar ascultă un fragment dintr-o melodie. Nu o să-ți altereze creierul, dar percepția ta despre franceză s-ar putea, măcar un pic, să se schimbe.